lauantai 11. tammikuuta 2020

Mielikuvitukselliset evoluutio ja Raamattu

Vuonna 2015 kirjoitin Ikuinen ja turha väittely -kirjoituksen, jossa analysoin Taivas TV7:n ohjelmaa Luominen vai evoluutio? - suuri keskusteluilta. Tällä kertaa sattumalta huomasin AlfaTV:n Mielikuvitusteoria -evoluutio -dokumentin - tuli eräänä sunnuntaina. AlfaTV on tunnetusti uskonnollinen TV-kanava.

Mielenkiinnosta katsoin Mielikuvitusteoria -evoluutio -dokumentin, vaikka arvasin kyllä, että neutraalisuus puuttui. Onhan jo ohjelman nimikin jyrkän asenteellinen ja ensimmäisistä minuuteista lähtien Raamattu-jyrällä jyrätään evoluutiota. Ohjelmassa käsitellään paljon samoja asioita kuin oli Luominen vai evoluutio? -keskusteluohjelmassakin, joten nyt minun ei tarvitse ihan niin paljon analysoida niitä asioita toista kertaa. Mielikuvitusteoria -evoluutio -dokumentti päättyy Raamatun sanoihin.
Psalmi 139:14:
Minä olen ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä. Ihmeellisiä ovat sinun tekosi, minä tiedän sen.
Näissä uskonnollisten TV-kanavien "tiede"-ohjelmissa on yleensä sama vika, niissä nähdään vain yksi näkökulma. Toiselle näkökulmalle ei annetaan mitään mahdollisuutta. Jos itse tekisin tuollaisia ohjelmia, niin kysyisin kummankin osapuolen mielipiteet ja antaisin katsojan valita, että mihin uskoo - neutraalimalli.

Syksyllä 2019 kirkko julkaisi Piispojen puheenvuoro tieteiden arvosta ja tehtävästä Jumalan luomakunnassa -julkaisun (PDF:nä).

Otteita piispojen puheenvuorosta:
Darwin ei nähnyt perustavaa tai välttämätöntä ristiriitaa kristillisen teologian ja kehittämänsä evoluutioteorian välillä. Hän säilyttikin keskusteluyhteytensä anglikaaniseen kirkkoon, ja hänet haudattiin arvokkaalle paikalle Westminster Abbeyn kirkkoon.

...

On keskusteltu paljon evoluutioteorian ja nykyaikaisen kosmologian suhteesta jumalauskoon – erityisesti ajatukseen luomisesta. Tätä akateemisen teologian keskustelua tukee kristillisten kirkkojen virallinen linja: niiden mukaan nykyiset käsitykset evoluutiosta ja kosmologiasta ovat periaatteessa yhteensopivia teologian ydinkohtien, myös luomisen, kanssa.
Pieni varaus on jätetty, kun on laitettu periaatteessa-sana. Kumminkin tällainen Suomen evankelis-luterilaisen kirkon linjaus voi olla liikaa joillekin herätysliikkeille - eihän kirkko voi tukea näin evoluutiota.

Vuonna 2014 Paavi Franciscus on otti kantaa evoluutioon ja alkuräjähdykseen. Paavin mukaan teoriat alkuräjähdyksestä ja evoluutiosta eivät ole ristiriidassa Jumalan olemassaolon ja luomiskertomuksen kanssa. Vuonna 2014 olen pohtinut uskon ja tieteen suhdetta Onko usko teoriaa ja toisinpäin? -kirjoituksessa.

Päädymme jälleen siihen, että Jumala tuskin loi maailman taikasauvallaan, vaan Jumala mahdollisti elämän olemisen. Luomista tapahtuu koko ajan evoluution kautta.

Piispojen puheenvuoro sulauttaa melko vaivattomasti tieteen ja uskon - tukevat toisiaan. Luin kokonaan piispojen puheenvuoron tieteestä ja uskosta, meni siinä lukiessa muutama hetki. On hyvä muistaa, että kristinuskokin on haaroutunut moneen osaan. Päähaara on katolinen kirkko, jonka johtohahmona on paavi. Katolisesta kirkosta on erkaantunut aikoinaan protestanttinen haara, johon myös Suomen ev.-lut. kirkko kuuluu. Luterilaisuudesta olen kirjoitellut Protestiuskonto-kirjoituksessa vuonna 2013. Suomen ev.-lut. kirkolla ei ole paavin kaltaista johtajaa, joka tuntuu olevan Jumalasta seuraava. Vaikka luterilaisuus ei noudata katolisen kirkon oppeja, eikä pidä paavia johtajana, niin kumminkin paavin sanojakin kuunnellaan.

Luterilaisuudella ei tunnu olleen vaikeuksia sulattaa tiedettä, mutta katolisella kirkolla on ollut joitakin päähänpinttymiä, kuten tapaus Galileo Galilei. Galilei puolusti Nikolaus Kopernikuksen laskelmia aurinkokeskisestä maailmankuvasta (Kopernikaaninen vallankumous). Galilei joutui oikeuteen ja kotiarestiin loppuelämäkseen. Noin 380 vuotta myöhemmin vuonna 1992 katolinen kirkko tunnusti virallisesti, että Galilei oli oikeassa puolustaessaan Kopernikuksen teoriaa. 1500-luvulla itse Kopernikukselle ei koitunut vaikeuksia laskelmistaan, niitä ei vain hyväksytty. Koomista on, että katolisen kirkon lisäksi Kopernikuksen laskelmia ei hyväksynyt edes Martti Luther, jonka ajatuksista syntyi luterilaisuus. Martti Luther uudisti ja puhdisti katolisen kirkon paavillisia oppeja, mutta ei osannut ajatella kuin maakeskisen maailmankuvan.

Välihuomio: Maa ei ole litteä.

Nikolaus Kopernikus ei itse keksinyt aurinkokeskistä maailmankuvaa, siitä oli ollut ajatuksia ainakin jo 300 eaa. Kopernikus vain osasi vahvistaa sitä faktaa laskelmillaan ja Galileo Galilei tuki niitä laskelmia. Samoin kuin Charles Darwin ei keksinyt itse evoluutioteoriaa, hän vain pystyi vahvistamaan vanhoja ajatuksia evoluutiosta.

Koska paavikin sulattaa tieteen faktoja sekä Suomen ev.-lut. kirkko osaa sulavasti hyväksyä tieteenkin, niin eikö ole aika turha laittaa ohjelman nimeksi Mielikuvitusteoria -evoluutio? Yhtä hyvin Raamattua voidaan nimittää satukirjaksi. Juuri tällaista vastakkain asettelua piispojen kannanotto uskon ja tieteen suhteen haluaa välttää.

1. Tess. 5:21:
Koetelkaa kaikki, pitäkää se, mikä hyvää on.
Albert Einstein:
Tiede ilman uskontoa on rampa, uskonto ilman tiedettä on sokea.

7 kommenttia:

  1. Australialais-kanadalainen tutkijaryhmä on saanut uutta tietoa siitä, miten ihmiskäsi kehittyi kalan evistä.

    "Mää ole ahvena, mää olen hiilest tehty ahvena." by Tuntematon sotilas.

    VastaaPoista
  2. Yhdysvaltalaiset geologit ovat löytäneet merkkejä eläimestä, joka on suurimman osan nykyisin elävien eläinten esiaste.

    VastaaPoista
  3. Belgiasta löydetty fossiili on vanhin tunnettu lintu. Fossiili todistaa evoluutiosta, joka johti dinosauruksista lintuihin.

    VastaaPoista
  4. Vastaukset
    1. Ihmisen perimästä havaittiin ensimmäistä kertaa merkkejä siitä, että evoluution synnyttämät mutaatiot eivät ole satunnaisia.

      Poista
  5. Mikrobi ällistytti tutkijat:
    Sinunkin vatsassasi elävä bakteeri muistaa kokemansa ja välittää muistonsa jälkeläisilleen.

    VastaaPoista
  6. On minultakin etsitty mutaatioita mutta turhaan, ja oli sen verran kova luu vastassa että piti hakea lisäapua poraamiseen.
    Eli ei ole mutaatioita eikä ole muutakaan ongelmaa, erikoista että omapostiin tuli tulos kokeesta jossa en ole käynyt, ei ole tarvekkaan, pikkasen häiri.

    Kun sairastaa esim paksusuolentulehdusta joka on peritty ja myös ympäristö vaikuttanut ja oma terveys, silloin saa joko infuusiona biologista lääkettä oletan se on terveen shittiä, tehokasta sanon ma, ja nyt en ollut minä ei osaa eikä arpaa.

    Arpa, arpajaiset syntymäarpajaiset, hei hei mikrobit tehkää hyvää.
    Autoimmuunisairaus esim punajäkälä, elimistö reagoi omia kudoksiaan vastaan, ei varmaan ole kivaa kellään, ei edes möröllä.

    Katselen NF mielenkiintoista sarjaa 8 jaksoa Elämää planeetallamme, siinä sukelletaan toooodella miljoonien vuosien taa, sarjaa juontaa miellyttävä Morgan Freeman. Eteen tulee jääkausikin, josta aina joku örkki selvinnyt.
    Kun maailmanloppu tulee jäljelle jää Ozzy ja örkit, tsägällä mä.

    VastaaPoista